Cepta vārītā desa: pionieru nometņu dalībniekiem un rūpnīcu strādniekiem tā garšoja vairāk nekā kotletes. Īsts padomjlaika hits!

Cepta vārītā desa padomjlaikā bieži vien parādījās ēdienkartē skolās, rūpnīcās vai studentu ēdnīcās un pionieru nometnēs.

Pārsteidzoši: nevienā pavārgrāmatā cepta desa netika atzīta par ēdienu, taču sabiedriskās ēdināšanas vietās tā bija ļoti iecienīta.

Padomju cilvēki vārīto desu cepa uz pannas arī mājās. Mūsdienās ļaudis retāk, bet turpina to darīt, lai gan panākt tādu pašu garšu, kāda desai bija PSRS ēras ēdnīcās, nepavisam nav tik viegli.

Šāds ēdiens izmaksā lēti, bet pamēģini tagad atrast desu ar tādu pašu garšu kā padomijā! Labu un kvalitatīvu desu, kas atbilstu visiem “gostiem” (galvenā standartu kategorija PSRS laikā), mūslaikos ar uguni nesameklēsi!

Kādreiz cepšanai derēja burtiski jebkura vārītā desa, kuru izdevās dabūt veikalā, izstāvot garu rindu. Ne vienmēr tas bija augstākās kvalitātes produkts – cilvēki pirka doktordesu, piena desu vai desu ar tauku gabaliņiem.

Bet mūsdienās vietējā veikala sortimentā ir jāsameklē piemērota desas šķirne, kas jāizvēlas, izmantojot pieredzes un kļūdu metodi.

Kā cept vārīto desu

Sastāvdaļas:

300 grami vārītas desas;
2 ēdamkarotes kviešu miltu;
1 ola;
sauja rīvmaizes; eļļa;
garšvielas un sāls pēc vēlmēšanās.

 

Pagatavošana:

Bļodā iesitam olu, pievienojam nedaudz sāls, pieberam vēlamās garšvielas un sakuļam.

Desu sagriežam apļos vai pusapļos, lai biezums būtu mazāks par centimetru.

Vispirms desu apviļājam miltos, tad iemērcam olā, pēc tam rīvmaizē.

Cepam uz pannas sakarsētā eļļā no abām pusēm līdz parādās garoziņa.

Tas arī viss, recepte ar bērnības garšu jau ir uz šķīvja.

Diez vai atradīsi vienkāršāku ēdienu par šo. PSRS laikos cepto desu pasniedza kopā ar kartupeļu biezeni, sautētiem kāpostiem, makaroniem vai graudaugiem – griķiem, grūbām, zirņiem.

Bija taču varen smeķīgi, vienkārši un ātri, piekrīti?

Vari pagatavot šo ēdienu un dalīties bērnības atmiņās ar jauno paaudzi. Galvoju, ka cepta vārītā desa ies pie dūšas arī mūsdienu jauniešiem!

Priecāsimies, ja raksta komentāros padalīsies atmiņās par šo ikonisko padomjlaika ēdienu. Iesaki šo rakstu arī draugiem sociālajos tīklos!

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment